Какво се случва, когато телефонът е паднал във вода?

Да започнем с факта, че всяка течност влиза вътре в корпуса по-лесно, отколкото може да излезе навън. Следователно, всички видове сушене без отваряне на устройството са неефективни.

Самата течност не е много агресивна. Морската вода, разбира се, е по-активна, но без наличието на електричество не може да причини фатални щети на електронните компоненти за кратко време.

Въпреки това, в устройството под напрежение — водата, особено солена, се превръща в електролит. В този случай започва процес на електролиза (електрохимична корозия), който разрушава необходимите контакти. Колкото по-високо е напрежението и колкото повече соли се разтварят във водата, толкова по-активна е електролизата. Понякога 5-10 минути са достатъчни за критично увреждане. 

Модерният мобилен телефон е сложно техническо устройство. При различни режими на работа напрежението се подава към различни части на веригата. И дори когато е изключен, има напрежение върху някои от компонентите му. Можете напълно да премахнете влиянието на напрежението само чрез изключване на батерията.

Не сушете устройството с батерия вътре или самата батерия на слънце. 

Използването на зърнени култури за сушене на телефона също не е ефективно – необходимият резултат за кратко време няма да получите, но е гарантирано запушването на конекторите.

Да предположим, че своевременно сте премахнали от телефона си цялата течност и сте изключили апарата.За да се гарантира, че влагата от почти запечатаното тяло се изпарява-ще ви отнеме една седмица сушене на топло място. Човек може да ускори този процес чрез нагряване на устройството до точката на кипене на водата. Но при загряване на батерията над 60 ° C, ще започне необратима химическа реакция. Тя ще започне да губи капацитет и да се надува.

Когато се опитвате да включите или заредите подгизнал телефон – вие захранвате напрежението върху по-рано неизползваните участъци от веригата. И ако на някой от тях е останала течност, телефонът ще получи допълнителни щети.

Какво да правим, ако телефонът е удавен?

Ако телефонът е паднал във водата, първо трябва да го изключите! Избършете телефона със суха кърпа.

След това трябва да разглобите телефона възможно най-бързо и да извадите батерията, за да спрете процеса на електрохимична корозия.

Сега всичко ще зависи от това къде точно водата е влязла в телефона и колко време е била там.

В някои случаи, особено след като се опитате да включите или заредите вдлъбнатия телефон, ще е необходима подмяна на повредените модули и компоненти.

Не се препоръчва да се извършва работа по отварянето на апарата самостоятелно, без подходящи умения. 

Обадете се на GSMservice!

В сервизен център GSMservice можете да получите квалифицирана помощ за възстановяването на вашият апарат. Нашите контакти можете да откриете в сайта и да ни посетите в удобно за вас време.