Apple разкрива нови подробности за технологията на iPhone, която променя играта

Apple разкри сложна нова технология, която може да изтласка камерата на iPhone пред своите конкуренти.

Последните планове на Apple за камери сочат огромно надграждане

Очаква се гамата iPhone 14 Pro на Apple да осигури огромен ъпгрейд на камерата спрямо настоящите водещи модели. Въпреки това, новата документация директно от Apple описва нов дизайн, който може да донесе много по-големи подобрения на бъдещите iPhone.

Скорошен патент, открит от Patently Apple, разкрива вълнуващ напредък в плановете на Apple да въведе мощен перископичен телеобектив на iPhone. Ако бъде приложено добре, това ще даде на iPhone тласък в оптичното увеличение, от който ще се нуждае, за да се конкурира и дори да надмине най-добрите съперници на Android като Galaxy S22 Ultra на Samsung.

Настоящият флагман на Apple, iPhone 13 Pro Max, предлага скромно 3x „оптично увеличение“, докато Galaxy S22 Ultra разширява тази функция до 10x благодарение на включването на перископичен телефото обектив. Следователно включването на такъв обектив би било очевидна следваща стъпка за камерата на iPhone.

Най-новият дизайн на Apple отива крачка напред, тъй като ще предлага истинско оптично увеличение с променливо ниво на увеличение от един обектив. Това би позволило на камерата да избегне един от основните капани на настоящите реализации на мащабиране на смартфони и да поддържа високо качество в целия диапазон на увеличение.

Какво стои зад технологията

Според патента на Apple, новият обектив ще предлага непрекъснат диапазон на оптично увеличение между 3x и 5x с бленда между f/2.3 и f/2.9. Това предлага подобрени спецификации в сравнение с предишните патенти на Apple и ще запази оптичната си производителност конкурентна спрямо конкурентните решения, въпреки по-сложния дизайн. Освен това ще бъде с дебелина най-много 6 мм, което го прави подходящ за използване в смартфон.

Типичните решения за „оптично увеличение“ използват множество лещи с фиксирани нива на увеличение, например 1x, 3x и 5x. За генериране на нива на увеличение между тези точки, например 4,3x, тези изходи на камерата се комбинират с помощта на цифрова обработка на изображения, за да се създаде илюзията за плавна, непрекъсната функция за увеличение. За съжаление, това води до значително по-ниско качество и изисква повече лещи на гърба на смартфона

Ремонт на новите устройства

Нашият сервиз предлага ремонт на нови модели мобилни апарати. Свържете се с нас, ако имате нужда от консултация, диагностика или ремонт.