Кога да дадем втори шанс на стария си смартфон?

На фона на скорострелното развитие на технологията в последните десетилетия, ние, крайните потребители на умни мобилни устройства, съвсем осъзнато възприехме изключително консуматорски подход в тази сфера. Технологиите от всякакъв вид и характер се превърнаха в символ на статус, който не се колебаем да заменим при всяка поява на по-нов и лъскав модел както на утвърдени, така и на набиращи популярност марки като iPhone, Samsung, Huawei. 

Но доколко икономически оправдана е тази тенденция за обикновения човек? Разликата в устройствата много рядко е функционална, даже напротив. Повредата в една определена част, независимо дали хардуерна или софтуерна, води до неизбежна смяна на целия смартфон, и то на прекалено чести интервали от време, което няма как да не натоварва бюджета ни. 

Има ли начин да излезем от този омагьосан кръг? Естествено, че да, но за да го направим, съвсем логично е да си зададем въпроса кои са най-честите техническите проблеми, които подлежат на ремонт и не налагат закупуване на нов мобилен телефон. Ето накратко и някои от тях.

Счупен дисплей

Едва ли има човек, който да не е виждал някого от обкръжението си да ползва смартфон със счупен дисплей, който по някакво чудо все още работи. По някаква непонятна логика обаче доста от тях виждат в този факт предпоставка за смяна на цялото устройство, а не само на повредения компонент. Е, това е една от съвсем поправимите ситуации, от които можете да излезете, ако се доверите на професионален сервиз, използващ качествени, по възможност оригинални части за замяна и предоставящ всички необходими гаранции.

Намокряне, водещо до окисляване

Това е другата честа, но подлежаща на ремонт повреда, която може да сполети дори и най-добрия мобилен телефон. Правилната процедура в този случай е да извадите устройството от водата колкото се може по-бързо, да го разглобите, подсушите внимателно и оставите да доизсъхне. След това възможно най-скоро се консултирайте със сервизен специалист, който да направи подходящи преглед и диагностика на състоянието на смартфона. Съществува и специална техника, на която квалифицираното лице може да разчита, за да се постигне оптимален ефект, така че надежда за повторен живот определено има.

Дефект в батерията или зарядното 

Множество от батериите на днешните смартфони са вградени, което за съжаление означава, че дефект в батерията би могъл наистина да се окаже фактор, който да наложи цялостна му смяна.Но няма нужда да се тревожите дори и случаят да е такъв. Първо, някои модели все още поддържат разглобяема батерия, второ – проблемът може да е абсолютно преодолим. Сходно е положението и със зарядното – буксата, в която влиза, може да се разхлаби, което да доведе до по-слаб електрически контакт и по-слабо зареждане. 

Жак за слушалки

От подобен сценарий не е застрахован и жакът за слушалки. Съществуват множество обстоятелства, които временно биха могли да възпрепятстват звуковите свойства на смартфоните, но повечето от тях подлежат на ремонт и в никакъв случай не налагат крайности в решенията. Накратко – много по-лесно и евтино е да смените жака вместо цялото устройство, така че помислете добре, преди да се решите на крайности в решенията.

Проблем с операционна система и интерфейса

Такъв може да се получи по множество причини, както чисто софтуерни, така и механични. Една от най-срещаните в нашето съвремие е случайното изпускане на смартфона от голяма височина. Има голяма вероятност просто някоя от частите в платката да се е разместила или разпоила, което може да бъде установено и поправено от съответния специалист.Независимо дали ви се налага да прибегнете до ремонт на смартфони в София, Пловдив или някой от другите по-големи градове в страната, винаги можете да разчитате на добри и практични варианти, които ще ви спестят необходимостта да заменяте съвсем прилично функциониращо мобилно устройство, както и средства в дългосрочен план.