Как да предпазим телефона си от кражба

Как да предпазим телефона си от кражбаУличните крадци често не се замислят за това, че опитите им да изкарат лесни пари могат да доведат до сериозни проблеми – арест и затвор. Потребителите обаче е добре да се замислят сериозно върху това как да предпазят мобилния си телефон и собствения си живот и здраве от посегателствата на престъпниците.

По правило всеки един мобилен телефон не е в безопасност, ако собственикът му се намира на улицата или в обществения транспорт. Джебчиите често се възползват от блъсканиците, те с удоволствие биха прибрали телефона от джоба ви в препълнен автобус. На улицата пък могат да ви нападнат или просто да грабнат апарата от ръцете ви, както си говорите. Има и по-хитри шмекери, които ще ви помолят да им услужите с телефон за едно обаждане, а после ще избягат с него.

Собствениците на скъпи модели трябва да знаят, че има определена категория крадци, които са се специализирали в кражбата на телефони. Тези престъпници обикновено крадат по поръчка и много рядко работят поединично – най-често те са част от добре организирана група.

Основна мишена на тези крадци обикновено са модели на стойност над 200-300 евро. Те отделят известно време за търсене на подходящ модел, после започват да следят собственика му и го нападат на удобно за тях място – безлюдна улица, подлез, вход и др. Обикновено в самия обир участват двама души – единият блъска откъм гърба или удря по главата жертвата, докато вторият му взима телефона. После двамата бягат, преди пострадалият да успее да запомни лицата им. Тези престъпници най-често атакуват жени и деца, за да имат по-голямо физическо надмощие над жертвата.

Как да се защитите

защита от кражба на телефонЗа да не станете жертва на обир, трябва да спазвате определени правила. Най-важното от тях е да не показвате скъпия си апарат на многолюдни места като пазари, автобусни спирки или пък препълнени заведения. Разбира се можете да получите входящо обаждане или съобщение, където и да се намирате, но винаги се старайте околните да не могат да разгледат добре апарата ви. Сполучливо решение е фри-хендът, който ще ви позволи да говорите, без да изваждате телефона от джоба или чантата си. Четенето и писането на съобщения пък може да стане и по-късно – на по-уединено място.

Вечер или нощем включете вибрационен режим на звънене. Силният звуков сигнал може да привлече вниманието на крадци. Ако някой ви спре на улицата и ви помоли да му услужите с телефон поради някаква причина (“Детето ми е болно!”, “Стана катастрофа!” и др.), най-добре откажете. Днешно време почти всеки има мобилен телефон, а телефоните на полицията и бързата помощ са достъпни за безплатно обаждане от уличен телефон. Ако желаещият да ползва телефона ви стане твърде настоятелен, постарайте се да привлечете вниманието на околните минувачи или полицаи.

Веднага след покупката не забравяйте да си запишете уникалния идентификационен код (IMEI) на телефона си. Тази комбинация от цифри обикновено е посочена и на кутията, в която е опакован апаратът. IMEI се изписва и на дисплея на телефона, след като наберете *#06#. Ако някой открадне телефона ви, веднага се обадете в полицията и посочете за протокола IMEI и разбира се модела. Опишете също така външния вид на апарата, разкажете и за обстоятелствата около кражбата или обира.

Имайте предвид, че повечето кражби се разкриват по “горещи следи”. Полицията може да се обърне към мобилния ви оператор за определяне на местоположението на телефона по серийния му номер. Другият вариант е органите на реда да проведат акция по магазините за телефони втора ръка и да намерят апарата ви по вашето описание.

Вашият коментар