История на нестандартните телефони

Nokia 5510

Новаторски до последния милиметър – през 2001 година Nokia 5510 определено беше нещо невиждано досега, което никой не би могъл да си представи. Нестандартна конструкция, наподобяваща двойно увеличен N-Gage, по времето, когато Siemens все още пуска на пазара своите А35. При това устройството не е в стандартен черен цвята, а в син и дори в червен. Това е и един от първите апарати на пазара с вграден МР3-плейър (с цели… 64 МВ вградена памет за музика) и FM-радио.

нестандартни телефони

Разбира се тежи като тухла, но по онова време младежите, които носели CD-плейърите си закачени за колана, били готови на всичко. За да не скучаят, когато вече не им се слуша музика, за тях имало и удобна QWERTY-клавиатура, с която да могат да пишат дълги SMS-послания.

Samsung Beat DJ

Кsamsung beat djомпания Samsung дълго време не можа да пробие в сегмента на музикалните телефони, дори и сега това не се е променило. През определен интервал от време Samsung задължително пускаше нов музикален модел, но нито един от тях не отбеляза добри продажби. Ту функционалността им беше остаряла, ту музикалните възможности непълноценни, ту цената твърде висока, а в някои случаи причина за непопулярността на музикалните телефони на компанията ставаше дизайнът. Преди около две години Samsung прецени, че основна целева аудитория на музикалните телефони са по-младите потребители и за тях трябва да се пусне на пазара модел с необичаен и дързък дизайн, който да не е подходящ за по-възрастните. Така се появи Samsung Beat DJ.

Човек трудно би могъл да не го забележи на витрината на магазина – колко телефони сте виждали не със заоблена, а буквално с овална форма? От функционална гледна точка тук виждаме 3МР камера, но пък дисплеят е страхотен – същия като в Samsung S8300 UltraTouch (AMOLED, 2.8 инча диагонал, 240 х 400 пиксела). За качеството на звука отговаряше фирмата Banq & Olufsen, известна и от предишни модели на компанията. Samsung обяви и интересна допълнителна възможност – приложението BEATDJ, с което потребителите могат да добавят към песните собствения си глас и различни ефекти. И все пак и това устройство не намери широко търсене. Но такава е съдбата на повечето необичайни модели.

LG GD910

LG GD9102009 година беше белязана от появата на едно ново необичайно устройство – телефонът-часовник, създаден съвместно от двама водещи производители – LG и Samsung. Логично решение – всеки втори човек носи ръчен часовник, защо тогава той да няма функционалността на телефон? Друг е въпросът, че телефонът е на първо място средство за комуникация, а часовникът – уред за измерване на време.

Провеждането на разговори по LG GD910 би могло да бъде удобно само при употребата на Bluetooth-слушалки, а като часовник моделът е твърде едър. Общо взето повечето притежатели на модела отделиха известно време, за да си поиграят с него, а после се върнаха към нормалните телефони. LG GD910 можеше да пише, изпраща и получава съобщения, да приема радио и (неизвестно защо) беше оборудван и с камера. Други възможности устройството нямаше, за сметка на това обременяваше китката на притежателя си с доста внушителните си размери – 61 х 39 х 13.9 мм.

Haier PenPhone

Haier PenPhoneТочно китайската компания Haier стана родоначалник на телефоните-“пръчки“, по-късно изпробвани като концепция и от Nokia. “Пръчицата“ в същността си е моноблок с издължен корпус, който му придава женствен вид и навява асоциации с женската козметика. Такива апарати не са подходящи за носене в джоб – по-добре в дамска чанта.

Модната „тънка“ линия на Haier беше наречена PenPhone, а т.е. „телефон-химикалка“. Първият модел от серията – Р5 – излезе на пазара през 2003 г. Но освен необичаен дизайн не можеше да предложи нищо на потребителите, дори и най-обикновен календар… В Haier P6 беше променена клавиатурата, но от това устройството започна да изглежда сякаш по-малко изящно. Известна популярност си спечели PenPhone P7, който имаше и вградена VGA-камера. Календар все така нямаше. Телефоните-“пръчици“ не станаха хит на продажбите на Haier, но поне създадоха облика на модната линия на производителя – до ден днешен при споменаване на Haier се сещаме на първо място за „тънките“ телефони.

Samsung Z130

samsung z130Невероятна възможност за всички потребители, които нехаят за функционалността и си умират за външния вид и оригиналния дизайн. За около 300 долара на пазара излезе леко „орязания“ аналог на D500 с доста сюреалистична конструкция.

Основен недостатък на модела се оказа непълноценният Bluetooth, който поддържаше само работа с безжични слушалки. Това беше особено странно, тъй като в прототипите на устройството тази функционалност не беше орязана. Тези „ненужни подробносит“ обаче едва ли са вълнували притежателите на Samsung Z130, които са били твърде заети да въртят дисплея от вертикална към хоризонтална позиция и обратно.Реална полза от това завъртане няма никаква, за сметка   на това конструкцията е ефектна.

Вашият коментар